Rethinking norms

Normingenjören Amanda Eklund berättar om en obehaglig upplevelse på en AW i byggbranschen. Där hon inte orkade våga skapa dålig stämning! Hon delar därför med sig av sina tips för att säga ifrån.
- Kategori: Normingenjörens värld

Normingenjören Ulrika Husmark gästbloggar här om våld i nära relation. Psykiskt våld är mer diffust, svårare att sätta fingret på och är därför knepigare att uppfatta och bevisa, än fysiskt våld. Jämställdhetsmyndigheten har fått i uppdrag att ta fram arbetssätt för kommuner att sprida information om våld i nära relationer och hur kontakt kan tas med våldsutsatta.
- Kategori: Normingenjörens verktyg

Under coronapandemin uppfattade Sofia B Karlsson, head of education in gender equal and inclusive sports på RF/Sisu ett stort engagemang och solidaritet hos människor. Samtidigt insåg hon att många är omedvetna om sina privilegier. Det blev stoffet till Privilege Walk Corona.
- Kategori: Nyheter

”Vi har inga problem med kränkningar eller trakasserier på vår arbetsplats”, tänker du kanske, eftersom du inte har fått signaler på att någon har behandlats illa.
Men bara för att ingen har klagat eller sagt ifrån behöver det tyvärr inte betyda att allt är bra hos er. Många anställda blir utsatta utan att varken berätta eller göra en formell anmälan. För att komma åt kränkningar i arbetslivet behövs ett lyhört och öppet ledarskap. Här är några råd för att nå dit
- Kategori: Normingenjörens verktyg

Här skriver Add Genders vd Pernilla Alexandersson om internationella kvinnodagen. I Sverige idag innebär det ofta att företag och organisationer lyfter frågor om kvinnors situation och rättigheter på antingen arbetsplatsen som sådan eller ute i världen. En del ger pengar till organisationer som kämpar för kvinnors rättigheter och en del ordnar eller deltar på demonstrationer. På ett sätt har alla rätt. Traditioner är våra livs byggstenar. Den eld du har inom dig är den känslan du ska skapa av denna dag, av den internationella kvinnodagen.
- Kategori: Normingenjörens värld

v punkterna i Normingenjörens Fältkodex är ”använd alla dina sinnen”. Det fick den senaste omgången av kursdeltagare verkligen öva sig på. De fick nämligen i uppdrag att hjälpa företaget The Pepper Quest att hitta vägen i Agenda 2030. I april presenterar vi nästa utmaning för 20 hungriga kursdeltagare. Hör av dig med din utmaning, stor som liten!
- Kategori: Normingenjörens verktyg

Ulrika Husmark berättar om vithetsnormen utifrån en insikt hon fick på tunnelbanan. Här ger hon några tips för att inte vara en vardagsrasist. Rasism behöver alltså inte bara vara extrema, hatiska kommentarer. Vardagsrasism är något många av oss utövar, ofta utan att tänka på det. Du som är privilegierad och sällan utsätts för kränkningar kan dessutom ha svårare att se din egen maktposition och förstå andras utsatthet.
- Kategori: Normingenjörens värld

Ulrika Husmark berättar om hur hon jobbar med att öka medvetenheten om jämställdhet hos barn. "Nästa termin kommer jag därför att starta samtalsträffar för mina nio- och tioåriga barn och deras kompisar. Mina barn påverkas mycket att sina kompisar och jag tror därför det är viktigt att få med även vännerna på tåget. På träffarna kommer vi varva lekar, charader och värderingsövningar med massage, kortfilmer och samtal."
- Kategori: Normingenjörens verktyg

Härom natten drömde jag en mardröm. Jag var på Add Genders kontor och vi hade samlat några chefer som blivit skickade av eldsjälarna på företaget. Temat var inte jämställdhet, utan hållbarhet och klimatet.
- Kategori: Normingenjörens värld