Därför ska du ha en business shower

Startup-världen är övervägande manlig. Det kanske inte är så konstigt, när normen traditionellt har varit att män ska ha självförtroendet att ta risker och kasta sig ut i det okända. Det är spännande att starta något nytt, det finns mycket energi i det, och företagare påverkar sin omvärld. Som samhälle behöver vi verkligen det som startups bidrar med. I en ideal värld finns det mångfald bland nyföretagare, och en del av det är jämställdhet. Det känns inte rimligt att kvinnor är i bakgrunden och stöttar män som är entreprenörer, när företaget tar så mycket tid att någon måste hjälpa till därhemma. Men hur kommer vi till en mer jämställd startup-värld? Vi kan inte förändra hela samhället själva, men vi kan börja med att stötta varandra.

Business shower– vi samlas och firar varandras nyfödda företag! Här kommer fyra anledningar till varför det är en bra grej att ordna.

1. En business shower är roligt

Att starta eget kanske är massa måsten, ångest och tvivel. En business shower ger en något roligt att fokusera på mitt i allt, och ger en känsla av firande istället för bara jobb. Bara fantasin sätter gränser för vilka aktiviteter man vill planera in!

2. Möjlighet till nätverkande

Något av det viktigaste för företagare är nätverket. Människor som tror på ens affärsidé, kan ge tips och råd, folk man kan samarbeta med. Till en business shower kan man bjuda in bekanta, arbetskamrater och vänners vänner. De får också möjlighet att träffa varandra!

3. Deadline för start

När vet man att ens företag är färdigt att bli offentligt? En business shower gör att man inte kan fortsätta pilla på hemsidan hur länge som helst, utan det blir ett datum där lanseringen ska ske. Även om man bara har bjudit in sin familj eller närmaste vänner, så blir det ett åtagande man inte kan skjuta upp.

4. Träna på att pitcha

Något av det viktigaste är att kunna beskriva sitt företag och det man vill göra! Till business showern kan man ordna en presentation och ett litet tal, där man förklarar sin affärsidé. Man kanske aldrig pitchat den inför andra, så det här är det perfekta tillfället att börja, eftersom alla är där för att stötta en.

Add Gender ordnade en lyckad business shower för fyra normingenjörer som valde att starta eget (Daniela har skrivit om sitt företag HÄR), och nu kommer vi som blev boostade då att anordna nästa business shower för nya företagare. Är inte det ett koncept som fler borde använda! Vi firar när kvinnor blir gravida med en baby shower, så varför inte också fira när vi startar eget?

Daniela Ågren
Regina Petrushenko och Pernilla Alexandersson
Plockmat- och frukt
Från vänster: Regina Petrushenko, Nathalie Töpperwien Blom, Daniela Ågren, Sofie Annerskog och Pernilla Alexandersson
Regina Petrushenko
Författare: Regina Petrushenko
Kontakt: regina.petrushenko@addgender.se

Mer från bloggen

Har du också missat #metoo-backlashen?

Vi är entreprenörer, praktiker och aktivister för jämställdhet i en unik kombination.
Jag grundade Add Gender 2008, i en lågkonjunktur och i en tid då genus och jämställdhet inte hade någon plats i en affärsstrategi. Med engagerade kollegor och modiga kunder har vi kämpat i elva år för ett inkluderande arbetsliv och för att få upp frågorna på ledningens agenda. Med denna erfarenhet letar vi alltid lösningar. En lösning är att jag stöttar dig i att inte köpa ”jättebra men inte just nu”-argumenten. Att inte nöja dig utan att identifiera de situationer som avgör vår gemensamma framtid.

Läs mer >>
Inkludera genom positiv psykologi

Att möta motstånd i förändringsarbete

Verktyget Risk Acceptance Ladder används för att bedöma varför människor fortsätter med beteenden som de vet är skadliga, eller varför de inte deltar i beteenden de vet är bra. Julie Dirksen, edtech-guru och författare till boken “Design for how people learn”, har omarbetat Risk Acceptance Ladder till tolv olika steg som åskådliggör var och varför människor kan köra fast i till exempel ett lärande eller ett förändringsarbete.

Läs mer >>