NYTT PROJEKT FÖR JÄMSTÄLLD INDUSTRI

Mer om projektet

Norm Navigator vill stärka konkurrenskraften och inkluderingsförmågan hos svensk industri genom ett digitalt verktyg med metodik, baserat på AI, centrala aktörers engagemang och normingenjörernas kunskap från jämställdhetsarbete.

Projektet strävar även efter att omforma svenska företags syn på jämställdhet genom ett systematiskt angreppssätt för jämställdhetsfrågor. Även om många projekt fokuserar på jämställdhet, framstår detta projekt som unikt, kombinerandes systemets hävstänger med affärsmodeller och avancerad teknik.

Mål och resultat

Projektet kommer att inspirera svensk industri och andra centrala nyckelpersoner och aktörer kring vad AI kan hjälpa oss med när det kommer till inkludering.

Samt på 3 års sikt förändra synen på jämställdhet som en “mjuk fråga” och flytta frågan till den strategiska och affärskritiska nivå där den hör hemma.

Projektets praktiska verktyg kan användas för att lyfta svenskt näringslivs kompetens och kunskap kring hur jämställdhetsarbete kan bidra till mer framgångsrika företag; genom högre trivsel, fler och bättre idéer, ökad kundförståelse samt bidra till en jämställd omställning.

Genomförande

Genomförandeperioden för projektet är satt till 12 månader och sträcker sig mellan 2023-11-01 och 2024-10-31. Projektet kommer att arbeta utifrån fem arbetspaket. Dessa genomförs i viss mån parallellt för att skapa en överföring mellan resultaten i de olika arbetspaketen och möjliggöra kommunikation, lärande och samverkan mellan arbetspaketen.

Arbetspaketen är: Kartläggning och nulägesanalys, Konceptutveckling och dataanalys, UX och utveckling, Test och verifiering samt Projektledning, resultatspridning och nyttiggörande.  

Projektet konsortium

Sigma Industry West bidrar med kunnande och nätverk inom innovativa digitala lösningar till hela Sveriges industri.

Boid är en produktdesignstudio i Göteborg. Med tvärvetenskaplig kompetens analyserar och utvecklar Boid produkter för näringsliv och akademi.

Jolint är en start-up som utvecklar data-drivna metoder för inkludering.

Vi på Add Gender är väldigt glada och peppade inför att få leda detta ettåriga projekt som är finansierat via Vinnova och programmet Avancerad digitalisering.

Kontakt

Blir du nyfiken och vill veta mer? Kontakta Pernilla Alexandersson, vd på Add Gender och projektledare för Norm Navigator.

Läs mer om projektet, med Pernillas egna ord, på vår blogg.

INBJUDAN TILL REFERENSGRUPP

I april startar vi upp en referensgrupp för projektet med tre kompetenshöjande workshops om AI, inkluderande design och bakgrunden för innovationen normplattformen som ett systematiskt verktyg för inkludering.