Jämställd innovation- Add Gender

Regina Petrushenko är normingenjör och jobbar med jämställdhetsuppdrag både i Sverige och internationellt som juniorkonsult. I det här inlägget skriver hon om en artikel av António Guterres och en presentation av Katrine Marcal, som handlar om jämställd innovation. I slutet finns tips för dig som innoverar.

Har kvinnor en plats i framtidens samhälle? Kanske en konstig fråga att ställa, med tanke på att det för många är en självklarhet. Framtidens samhälle är hållbart, det är fredligt, det finns höghastighetståg, internet för alla… och det är jämställt. När du pratar om ojämställdhet kanske du pratar om ”gamla värderingar”, ”traditionellt” eller ”på den tiden…” och för många så verkar jämställdhet följa med i samhällsutvecklingen automatiskt, så ju längre in i framtiden vi kommer, desto mer jämställd blir världen.

Men framstegen sker när jämställdhet prioriteras, och när folk faktiskt arbetar för att skapa jämställdheten. Det är något vi inte får glömma i utvecklingen av digitalisering och hållbarhet.

Digitalt våld mot kvinnor

FN:s generalsekreterare António Guterres skrev på årets kvinnodag att vi alla borde vara oroade över ojämställdheten i nya digitala produkter som artificiell intelligens, algoritmer och data. Om inte, så kommer patriarkat och kvinnohat bara följa med i den nya digitala världen. Det finns så många exempel på när det digitala är direkt kvinnofientligt- sexistiskt näthat, hämndporr och deepfakes med hjälp av artificiell intelligens. Näthat och digitalt våld har blivit en förlängning av mäns våld mot kvinnor, och även om män också blir utsatta, så är det inte riktat mot deras kön och person på samma sätt. Kvinnliga politiker och kvinnor i ledarskapspositioner blir extra utsatta för hot och trakasserier på nätet, men även flickor i yngre åldrar kan utsättas för till exempel grooming.

Jämställd innovation

Är digitaliseringen jämställd? Katrine Marcal, författare till boken ”Att uppfinna världen”, menar att innovation ses som ett manligt område, trots att kvinnor alltid har jobbat med uppfinningar. Textil, keramik och programmering är exempel på kvinnliga innovationsområden, och kvinnor som Hedy Lamarr var pionjärer inom den tekniska utvecklingen. Trots detta går 99% av all investeringskapital idag till manligt ägda bolag, som om inte kvinnor också kan bidra till utveckling (vi har skrivit mer om detta i vårt inlägg om business showers!)

Brist på jämställdhet stoppar innovation, och Katrine menar att man måste vara uppmärksam på att inte bygga in ojämställdhet i nya branscher. Startups och innovativa branscher kan vara mer ojämställda än gamla områden… vilket säger mycket om framtiden. Om ingen gör något för att förhindra det. Därför räcker det inte med att säga att ”vi har ju redan kommit så långt…” och nöja sig, för det garanterar inte att nya branscher som växer fram är jämställda.

Kvinnor måste finnas med bland programmerare, mjukvaruutvecklare och innovatörer, eftersom de också behöver ha plats i framtidens samhälle. Både António Guterres och Katrine Marcal sätter fingret på en väldigt viktig punkt 2023; innovation går idag åt fel håll på flera sätt när det gäller jämställdhet.

Vill du innovera mer inkluderande? Tänk på detta!

  • Tänk alltid: hur kan jag få med ett jämställdhetsperspektiv?
  • Vem är representerad i projektgruppen, och vem är inte representerad?
  • Vem är produkten eller tjänsten utformad för, har någon glömts bort?
  • Vilka maktstrukturer upprepas i det nya?
Regina Petrushenko
Författare: Regina Petrushenko
Kontakt: regina.petrushenko@addgender.se

Mer från bloggen

Höstens normingenjörskurs

Mångfald, normer och jämlikhet är inte bara åsikter utan också kunskap och vetenskap. Vi har det stora nöjet att för sjunde året i rad kunna erbjuda en möjlighet för dig att validera din kompetens samtidigt som du blir del av ett unikt nätverk av över 100 certifierade normingenjörer, från vitt skilda branscher och över hela Sverige.

Läs mer >>
Inkludera genom positiv psykologi

6 sätt att minska utanförskapet

I detta inlägg kommer Frida Stjernholm tipsa om några saker som hade gjort min barndom som del av Jehovas vittnen lättare i december, men tipsen kan även appliceras på vuxna och barn som inte firar jul av många olika anledningar.

Läs mer >>