Jämställd innovation- Add Gender

Regina Petrushenko är normingenjör och jobbar med jämställdhetsuppdrag både i Sverige och internationellt som juniorkonsult. I det här inlägget skriver hon om en artikel av António Guterres och en presentation av Katrine Marcal, som handlar om jämställd innovation. I slutet finns tips för dig som innoverar.

Har kvinnor en plats i framtidens samhälle? Kanske en konstig fråga att ställa, med tanke på att det för många är en självklarhet. Framtidens samhälle är hållbart, det är fredligt, det finns höghastighetståg, internet för alla… och det är jämställt. När du pratar om ojämställdhet kanske du pratar om ”gamla värderingar”, ”traditionellt” eller ”på den tiden…” och för många så verkar jämställdhet följa med i samhällsutvecklingen automatiskt, så ju längre in i framtiden vi kommer, desto mer jämställd blir världen.

Men framstegen sker när jämställdhet prioriteras, och när folk faktiskt arbetar för att skapa jämställdheten. Det är något vi inte får glömma i utvecklingen av digitalisering och hållbarhet.

Digitalt våld mot kvinnor

FN:s generalsekreterare António Guterres skrev på årets kvinnodag att vi alla borde vara oroade över ojämställdheten i nya digitala produkter som artificiell intelligens, algoritmer och data. Om inte, så kommer patriarkat och kvinnohat bara följa med i den nya digitala världen. Det finns så många exempel på när det digitala är direkt kvinnofientligt- sexistiskt näthat, hämndporr och deepfakes med hjälp av artificiell intelligens. Näthat och digitalt våld har blivit en förlängning av mäns våld mot kvinnor, och även om män också blir utsatta, så är det inte riktat mot deras kön och person på samma sätt. Kvinnliga politiker och kvinnor i ledarskapspositioner blir extra utsatta för hot och trakasserier på nätet, men även flickor i yngre åldrar kan utsättas för till exempel grooming.

Jämställd innovation

Är digitaliseringen jämställd? Katrine Marcal, författare till boken ”Att uppfinna världen”, menar att innovation ses som ett manligt område, trots att kvinnor alltid har jobbat med uppfinningar. Textil, keramik och programmering är exempel på kvinnliga innovationsområden, och kvinnor som Hedy Lamarr var pionjärer inom den tekniska utvecklingen. Trots detta går 99% av all investeringskapital idag till manligt ägda bolag, som om inte kvinnor också kan bidra till utveckling (vi har skrivit mer om detta i vårt inlägg om business showers!)

Brist på jämställdhet stoppar innovation, och Katrine menar att man måste vara uppmärksam på att inte bygga in ojämställdhet i nya branscher. Startups och innovativa branscher kan vara mer ojämställda än gamla områden… vilket säger mycket om framtiden. Om ingen gör något för att förhindra det. Därför räcker det inte med att säga att ”vi har ju redan kommit så långt…” och nöja sig, för det garanterar inte att nya branscher som växer fram är jämställda.

Kvinnor måste finnas med bland programmerare, mjukvaruutvecklare och innovatörer, eftersom de också behöver ha plats i framtidens samhälle. Både António Guterres och Katrine Marcal sätter fingret på en väldigt viktig punkt 2023; innovation går idag åt fel håll på flera sätt när det gäller jämställdhet.

Vill du innovera mer inkluderande? Tänk på detta!

  • Tänk alltid: hur kan jag få med ett jämställdhetsperspektiv?
  • Vem är representerad i projektgruppen, och vem är inte representerad?
  • Vem är produkten eller tjänsten utformad för, har någon glömts bort?
  • Vilka maktstrukturer upprepas i det nya?
Regina Petrushenko
Författare: Regina Petrushenko
Kontakt: regina.petrushenko@addgender.se

Mer från bloggen

Inkludera genom positiv psykologi

Tystnad betyder inte att allt är bra

”Vi har inga problem med kränkningar eller trakasserier på vår arbetsplats”, tänker du kanske, eftersom du inte har fått signaler på att någon har behandlats illa.

Men bara för att ingen har klagat eller sagt ifrån behöver det tyvärr inte betyda att allt är bra hos er. Många anställda blir utsatta utan att varken berätta eller göra en formell anmälan. För att komma åt kränkningar i arbetslivet behövs ett lyhört och öppet ledarskap. Här är några råd för att nå dit

Läs mer >>
Inkludera genom positiv psykologi

Kan samtalsträffar med barn skapa en mer jämställd värld?

Ulrika Husmark berättar om hur hon jobbar med att öka medvetenheten om jämställdhet hos barn. ”Nästa termin kommer jag därför att starta samtalsträffar för mina nio- och tioåriga barn och deras kompisar. Mina barn påverkas mycket att sina kompisar och jag tror därför det är viktigt att få med även vännerna på tåget. På träffarna kommer vi varva lekar, charader och värderingsövningar med massage, kortfilmer och samtal.”

Läs mer >>