Inkludera genom positiv psykologi

Att bemöta polarisering

Inom Add Genders nätverk håller vi regelbundna så kallade Normingenjörsfikor. Där uppdateras vi om aktuella händelser, diskuterar och växer inom våra områden! I det här blogginlägget tar Jenny Claesson med oss in i senaste Normingenjörsfikat om polarisering och valresultat.

Vi lever i en tid då vi tar del av olika åsikter och och perspektiv, i så kallade filterbubblor. Det är inte längre så att “alla” kollar på nyheterna på TV samma tid på kvällen eller ens läser samma nyhetstidningar. Det kanske är bidragande till att vi har olika tolkningar av vår omvärld? 

Häromdagen hade vi normingenjörsfika i nätverket och diskuterade bland annat valresultatet och den ökade polariseringen i samhället. Vi kom att diskutera vikten av oliktänkande i en hälsosam demokrati.

Öppna upp för åsiktsmångfald och motverka polarisering

Så vad kan vi göra för att öka graden av oliktänkande och minska polarisering? En sak som jag brukar göra om jag känner att det verkar finnas ett “rätt” svar och ett “fel” svar i en situation är att se om det går att nyansera svaren, från båda håll. Du kan till exempel ställa frågan: “ja jag ser de fördelar du beskriver, vad finns det för negativa konsekvenser av detta alternativ?” Eller tvärtom såklart. Men att få båda sidor att se saken ur fler perspektiv. En fråga kan också vara: “kan det vara såhär också?” eller “finns det fler nyanser?”.

En annan nyckel är att be om tydligare förklaringar: “hur menar du då?” eller “vad blir konsekvensen för den här gruppen?” för att få igång ett samtal. Det är när vi möts i samtal som vi kan förstå varandras ståndpunkter på djupet. Det hjälper att intressera sig för hur människor bildar sig uppfattningar och landar i åsikter.

Mitt tredje tips i lite låsta situationer är att själv vara den som säger: “jag vet inte” både för att visa att du har svårt att ta ställning men också för att det ibland ses som en statusförlust att inte veta, genom att ta den positionen kan fler göra det. Eller så ser de chansen att övertyga dig och då är samtalet igång!

Boktips från en normingenjör

Det kom förresten upp ett boktips från Nathalie Töpperwien Blom på fikat också som har färdiga förslag på svar i knepiga situationer. Boken Ingrip hittar ni här: https://trinambai.se/bocker/ingrip/

Tre tips för att öppna upp en låst eller polariserad situation:

  1. Finns det fler sätt att se på saken?
  2. Hur menar du då?
  3. Jag vet inte!
Ingrip! En handbok i vardagligt civilkurage av Frida Ekerlund, Jens Molander och Gustaf Sörnemo
Jenny Claesson
Författare: Jenny Claesson
Kontakt: jenny.claesson@addgender.se

Mer från bloggen

Normingenjörer 2017 – Första träffen

Agnes Ekstrand går utbildningen certifierad normingenjör med Add Gender under hösten 2017. Den första av fyra träffar har avslutats och gruppen har nu börjat sin resa för att bli certifierade normingenjörer. Vi har alla olika bakgrund och situationer, men oavsett om vi är på gång att starta eget, jobbar med IT, forskar, eller har obestämda planer för framtiden, har vi ett gemensamt mål. Det är att ifrågasätta normer och förändra samhället till det bättre.

Läs mer >>
Inkludera genom positiv psykologi

6 sätt att minska utanförskapet

I detta inlägg kommer Frida Stjernholm tipsa om några saker som hade gjort min barndom som del av Jehovas vittnen lättare i december, men tipsen kan även appliceras på vuxna och barn som inte firar jul av många olika anledningar.

Läs mer >>
Inkludera genom positiv psykologi

Kan samtalsträffar med barn skapa en mer jämställd värld?

Ulrika Husmark berättar om hur hon jobbar med att öka medvetenheten om jämställdhet hos barn. ”Nästa termin kommer jag därför att starta samtalsträffar för mina nio- och tioåriga barn och deras kompisar. Mina barn påverkas mycket att sina kompisar och jag tror därför det är viktigt att få med även vännerna på tåget. På träffarna kommer vi varva lekar, charader och värderingsövningar med massage, kortfilmer och samtal.”

Läs mer >>