Inkludera genom positiv psykologi

Att bemöta polarisering

Inom Add Genders nätverk håller vi regelbundna så kallade Normingenjörsfikor. Där uppdateras vi om aktuella händelser, diskuterar och växer inom våra områden! I det här blogginlägget tar Jenny Claesson med oss in i senaste Normingenjörsfikat om polarisering och valresultat.

Vi lever i en tid då vi tar del av olika åsikter och och perspektiv, i så kallade filterbubblor. Det är inte längre så att “alla” kollar på nyheterna på TV samma tid på kvällen eller ens läser samma nyhetstidningar. Det kanske är bidragande till att vi har olika tolkningar av vår omvärld? 

Häromdagen hade vi normingenjörsfika i nätverket och diskuterade bland annat valresultatet och den ökade polariseringen i samhället. Vi kom att diskutera vikten av oliktänkande i en hälsosam demokrati.

Öppna upp för åsiktsmångfald och motverka polarisering

Så vad kan vi göra för att öka graden av oliktänkande och minska polarisering? En sak som jag brukar göra om jag känner att det verkar finnas ett “rätt” svar och ett “fel” svar i en situation är att se om det går att nyansera svaren, från båda håll. Du kan till exempel ställa frågan: “ja jag ser de fördelar du beskriver, vad finns det för negativa konsekvenser av detta alternativ?” Eller tvärtom såklart. Men att få båda sidor att se saken ur fler perspektiv. En fråga kan också vara: “kan det vara såhär också?” eller “finns det fler nyanser?”.

En annan nyckel är att be om tydligare förklaringar: “hur menar du då?” eller “vad blir konsekvensen för den här gruppen?” för att få igång ett samtal. Det är när vi möts i samtal som vi kan förstå varandras ståndpunkter på djupet. Det hjälper att intressera sig för hur människor bildar sig uppfattningar och landar i åsikter.

Mitt tredje tips i lite låsta situationer är att själv vara den som säger: “jag vet inte” både för att visa att du har svårt att ta ställning men också för att det ibland ses som en statusförlust att inte veta, genom att ta den positionen kan fler göra det. Eller så ser de chansen att övertyga dig och då är samtalet igång!

Boktips från en normingenjör

Det kom förresten upp ett boktips från Nathalie Töpperwien Blom på fikat också som har färdiga förslag på svar i knepiga situationer. Boken Ingrip hittar ni här: https://trinambai.se/bocker/ingrip/

Tre tips för att öppna upp en låst eller polariserad situation:

  1. Finns det fler sätt att se på saken?
  2. Hur menar du då?
  3. Jag vet inte!
Ingrip! En handbok i vardagligt civilkurage av Frida Ekerlund, Jens Molander och Gustaf Sörnemo
Jenny Claesson
Författare: Jenny Claesson
Kontakt: jenny.claesson@addgender.se

Mer från bloggen

Vänd frustration till energi!

Vi på Add Gender har fått signaler från många håll denna vår att lågkonjunkturen står för dörren, #metoo kan ha tröttat ut eldsjälar och nu växer oron för att inkluderingsarbetet i olika verksamheten helt enkelt ska prioriteras bort eller tappa farten.
Låt oss på Add Gender hjälpa er att inte tappa tråden och vända frustration till energi!

Läs mer >>

Har du också missat #metoo-backlashen?

Vi är entreprenörer, praktiker och aktivister för jämställdhet i en unik kombination.
Jag grundade Add Gender 2008, i en lågkonjunktur och i en tid då genus och jämställdhet inte hade någon plats i en affärsstrategi. Med engagerade kollegor och modiga kunder har vi kämpat i elva år för ett inkluderande arbetsliv och för att få upp frågorna på ledningens agenda. Med denna erfarenhet letar vi alltid lösningar. En lösning är att jag stöttar dig i att inte köpa ”jättebra men inte just nu”-argumenten. Att inte nöja dig utan att identifiera de situationer som avgör vår gemensamma framtid.

Läs mer >>

Skogsstyrelsen

Kartläggning av jämställdhetens utveckling över tid Add Gender har under många år engagerat sig i frågan om skoglig jämställdhet. Allt började på SkogsElmia 2011 där

Läs mer >>