Privilege Walk Corona – övningsupplägg

NYHET: Nu finns testet också som övningsupplägg med rollkort för skolelever. Vi erbjuder också facilitering eller handledning för att göra promenaden på viedo. Se listan längre ner!

Skilda förutsättningar och livsvillkor i coronapandemin

Under coronapandemin uppfattade Sofia B Karlsson (som till vardags jobbar med jämställdhet och inkludering inom idrotten) ett stort engagemang och solidaritet hos människor. Samtidigt insåg hon att många är omedvetna om sina privilegier.

Där föddes idén att skapa en coronaversion av den klassiska övningen Privilege Walk för att förtydliga människors skilda förutsättningar och livsvillkor.

Add Gender som arbetar med inkludering, mångfald och jämställdhet har anpassat Sofias idé. I övningen synliggörs individers olika förutsättningar att påverka sin vardag under rådande omständigheter.

Dessa övningsinstruktioner har vi satt ihop för dig som vill leda övningen i en grupp av människor – kanske på din arbetsplats.

Vad betyder privilegie?

Olika grupper i samhället har fler eller färre privilegier och därmed olika förutsättningar i livet. Exempel på privilegier är att ha tak över huvudet, att inte behöva vara rädd att hålla sin partner i handen på stan eller att ha tillgång till information.

Vad är syftet med en privilege walk?

Övningen privilege walk synliggör vilka privilegier människor har, beroende på en rad olika faktorer. Syftet med övningen är att öka medvetenheten om sin egen position och få en förståelse för andra människors situationer. 

Privilege Walk Corona

Här kan du ladda ner en pdf med övningsinstruktioner med tillhörande påståenden.

Här finns rollkort för vuxna och även anpassade för arbetsplatser.

Privilege Walk Corona – för skolelever med rollkort

Här finns en pdf för dig som vill göra övningen med skolelever och med rollkort.

Privilege Test Corona

Här kan du ladda ner en pdf med ett självskattningstest.

Vill du bygga vidare på eller utveckla testet?

Kanske har du förslag på förbättringar? 

Vi arbetar just nu med våra normingenjörer i att skapa ett digitalt test.

Skulle det kännas skönt att få bolla övningen? Eller att någon av oss normingenjörer leder den med er?

Boka facilitering av normingenjörerna, handledningstid eller utbildning, enskilt eller i grupp. Kontakta oss eller anmäl intresse via denna sida: Facilitering av video-promenad Privilege Walk Corona.

För övriga tankar och frågor om privilegie-promenaden, kontakta gärna oss på hej@addgender.se.

Mer från bloggen

Inkludera genom positiv psykologi

En norminnovativ framtid!

För att stötta organisationer i jakten på nya sätt att navigera i komplex och snabbföränderlig terräng har Malin Lindberg som innovationsforskare tillsammans med Add Gender och en upplevelsedesigner utvecklat en helt ny tjänst för norminnovativ utveckling.

Läs mer >>