Privilege Walk Corona – övningsupplägg

NYHET: Nu finns testet också som övningsupplägg med rollkort för skolelever. Vi erbjuder också facilitering eller handledning för att göra promenaden på viedo. Se listan längre ner!

Skilda förutsättningar och livsvillkor i coronapandemin

Under coronapandemin uppfattade Sofia B Karlsson (som till vardags jobbar med jämställdhet och inkludering inom idrotten) ett stort engagemang och solidaritet hos människor. Samtidigt insåg hon att många är omedvetna om sina privilegier.

Där föddes idén att skapa en coronaversion av den klassiska övningen Privilege Walk för att förtydliga människors skilda förutsättningar och livsvillkor.

Add Gender som arbetar med inkludering, mångfald och jämställdhet har anpassat Sofias idé. I övningen synliggörs individers olika förutsättningar att påverka sin vardag under rådande omständigheter.

Dessa övningsinstruktioner har vi satt ihop för dig som vill leda övningen i en grupp av människor – kanske på din arbetsplats.

Vad betyder privilegie?

Olika grupper i samhället har fler eller färre privilegier och därmed olika förutsättningar i livet. Exempel på privilegier är att ha tak över huvudet, att inte behöva vara rädd att hålla sin partner i handen på stan eller att ha tillgång till information.

Vad är syftet med en privilege walk?

Övningen privilege walk synliggör vilka privilegier människor har, beroende på en rad olika faktorer. Syftet med övningen är att öka medvetenheten om sin egen position och få en förståelse för andra människors situationer. 

Privilege Walk Corona

Här kan du ladda ner en pdf med övningsinstruktioner med tillhörande påståenden.

Här finns rollkort för vuxna och även anpassade för arbetsplatser.

Privilege Walk Corona – för skolelever med rollkort

Här finns en pdf för dig som vill göra övningen med skolelever och med rollkort.

Privilege Test Corona

Här kan du ladda ner en pdf med ett självskattningstest.

Vill du bygga vidare på eller utveckla testet?

Kanske har du förslag på förbättringar? 

Vi arbetar just nu med våra normingenjörer i att skapa ett digitalt test.

Skulle det kännas skönt att få bolla övningen? Eller att någon av oss normingenjörer leder den med er?

Boka facilitering av normingenjörerna, handledningstid eller utbildning, enskilt eller i grupp. Kontakta oss eller anmäl intresse via denna sida: Facilitering av video-promenad Privilege Walk Corona.

För övriga tankar och frågor om privilegie-promenaden, kontakta gärna oss på hej@addgender.se.

Mer från bloggen

Blixten & Co

Utbildning i jämställdhet och arbetsgivaransvar Liveunderhållningsproducenten Blixten & Co har funnits i Add Genders kundkrets i många år och det har varit en spännande resa

Läs mer >>

Normingenjörer 2017 – Första träffen

Agnes Ekstrand går utbildningen certifierad normingenjör med Add Gender under hösten 2017. Den första av fyra träffar har avslutats och gruppen har nu börjat sin resa för att bli certifierade normingenjörer. Vi har alla olika bakgrund och situationer, men oavsett om vi är på gång att starta eget, jobbar med IT, forskar, eller har obestämda planer för framtiden, har vi ett gemensamt mål. Det är att ifrågasätta normer och förändra samhället till det bättre.

Läs mer >>

#Sheforhe missförstås i ren chock

Jag tycker att kritiken mot meningen “Många män tar sin tillflykt till dataspel och pornografi och lever isolerade, utan nära relationer” är befogad. Vi har inte råd att förlora de män som läser den meningen och totalt stänger av all form av lyhördhet inför budskapet i stort. Vi som arbetar för jämställdhet måste vara mer finkänsliga och undvika att stereotypisera och generalisera i sammanhang där det inte är nödvändigt. 

Läs mer >>