Gunnar Söderberg om tanken bakom normlabb

Inför att vi planerar för normingenjörsträningen i höst så reflekterar Gunnar Söderberg över de normlabb som han håller i. Ett normlabb är en del av Normingenjörsutbildningen som hålls av Add Gender. Man får testa på att lösa upp ojämlika situationer på arbetsplatsen med en tydlig pedagogisk tanke bakom.

Tillbaka till ritbordet och laboratoriet… Efter varje omgång av Normingenjörsutbildningen går mina tankar på vad jag ska göra om, justera eller bara låta vara i de normlabb som ingår. Förändringarna kanske låter stora, men konceptet är i stort sett samma sedan jag första gången var med och skrev det. Det är en övning där de som går utbildningen får läge att träffa färdiga ingenjörer som är med på labben för att hålla sina färdigheter aktuella och fortsätta träna. Kanske skriver jag om dem också för att jag själv inte ska tappa lusten att hålla dem.

Normlabb handlar om lärande

Just det handlar allt om för mig, att göra pedagogik kul och kurser man längtar efter att få gå.  Att träna sig och aldrig tro att man är färdig. Vilket gör att jag vänder på övningarna eller åtminstone funderar på att göra så. Skriver nya labbmiljöer så att den som varit med många gånger ska ha något nytt. Samtidigt så pillar jag på hur man får nätverkandet att bli ännu bättre, att den som varit med i massa år ska ha samma förutsättningar att lära känna någon ny som de som är med på sitt första labb.

För hösten 2022 finns det också en lockelse; utbildningen kommer ha olika spår. Det gör att jag skulle kunna ha olika labb för varje spår. Senast dök det upp ett labb om föreningslivet, nu funderar jag på om jag ska ha ett labb om att vara entreprenör. Och även om många av labben handlar om ledarskap så är frågan om det skulle bli ett renodlat chefsinriktat labb också.

Inkludering av människor och lärstilar

Sedan har jag det härliga nöjet att stämma av med Pernilla Alexandersson, Nathalie Töpperwien Blom och Lina Bodestad som håller i andra bitar av kursen. Checka av med Sara Ihlman som är guru på det digitala. Vi är alla lite experter på olika lärstilar, så jag kan luta mig tillbaka på det experimentella där jag är bäst. Har du funderat på hur du är, lär du dig visuellt, textuellt eller är du experimentell? Förmodligen lite av allt, även när du föredrar en modell. Det är också så kursen är i varje del, även när vi experimenterar som mest får du bilder och texter. Plus att ni får välja lite om ni redovisar i första hand visuellt, textuellt eller kinetiskt.

Lite så går jag och stampar, väntar på att komma in och träffa gruppen. En del kommer bara gästa mina labb, andra kommer vara människor jag kommer samarbeta med i många år framöver. Jag vet aldrig hur labbet blir, för ni kommer göra det tillsammans, det är det härliga.

Här finns anmälningslänk till höstens certifieringsutbildning: https://certifierad-normingenjr-till-hosten-2022.confetti.events/

Gunnar Söderberg
Författare: Gunnar Söderberg
Kontakt: gunnar.soderberg@addgender.se

Mer från bloggen

E.on

Jämställd rekrytering År 2025 ska 100 procent av E.ON’s energi vara utvunnen från förnybara och återvunna källor, ett högt satt mål som kräver innovation. En

Läs mer >>

Skåne innovation week – vårt bidrag till samtalet

Vilka personliga, professionella och samhälleliga normer påverkar din stressnivå? Vad kan du göra för att hantera dem?
Vi är många som lider på grund av stressen som uppstår av de orimliga normer vi förväntas leva våra liv enligt. Låt oss försöka slå hål på några av dem och bygga nya bättre normer. Låt oss göra det ihop för det finns en otrolig kraft som kommer av att tillsammans höja våra röster kring det som gör ont, trycker ner och gör oss sjuka.

Läs mer >>