Domstolsverket

Verktyg för inkluderande kommunikation

Domstolsverket är en statlig myndighet som lyder under regeringen och fungerar som service organisation till domstolarna i landet. Sveriges Domstolar är samlingsnamnet för domstolarnas verksamhet och där ingår de allmänna domstolarna, förvaltningsdomstolarna, hyres- och arrendenämnderna, Rättshjälpsmyndigheten, Rättshjälpsnämnden och Domstolsverket. Domstolsverket började under 2018 med arbetet att skapa en ny visuell identitet för Sveriges Domstolar, vilket bland annat inkluderade en ny extern webbplats. För att säkra att allt kommunikationsmaterial skulle fungera jämställt och inkluderande behövde de se över hur den tidigare kommunikationen sett ut, och utifrån det bygga vidare med kunskap och verktyg för att fortsätta på rätt spår.

Add Gender anlitades för att med vår expertis komma med input kring vad som redan gjordes bra och vad som behövdes utvecklas för att skapa inkluderande kommunikation både internt och externt. Med rekommendationer gavs kommunikatörerna på Domstolsverket möjligheten att kunna utveckla sitt eget unika sätt att kommunicera inkluderande både internt och externt. En checklista togs fram för att medarbetarna i sin vardag skulle få ett användbart verktyg för att kvalitetssäkra kommunikationsmaterial. Den avslutande utbildningen redde ut begrepp kring normer och inkludering och skapade en gemensam grund för deltagarna att stå på. Den gav också erfarenheter genom handgripligt lärande i spel och övningar.

Mer från bloggen

Blixten & Co

Utbildning i jämställdhet och arbetsgivaransvar Liveunderhållningsproducenten Blixten & Co har funnits i Add Genders kundkrets i många år och det har varit en spännande resa

Läs mer >>
Normingenjörens verktyg

Tystnad betyder inte att allt är bra

”Vi har inga problem med kränkningar eller trakasserier på vår arbetsplats”, tänker du kanske, eftersom du inte har fått signaler på att någon har behandlats illa.

Men bara för att ingen har klagat eller sagt ifrån behöver det tyvärr inte betyda att allt är bra hos er. Många anställda blir utsatta utan att varken berätta eller göra en formell anmälan. För att komma åt kränkningar i arbetslivet behövs ett lyhört och öppet ledarskap. Här är några råd för att nå dit

Läs mer >>