Blixten & Co

Utbildning i jämställdhet och arbetsgivaransvar

Liveunderhållningsproducenten Blixten & Co har funnits i Add Genders kundkrets i många år och det har varit en spännande resa att följa deras mognad i jämställdhets- och inkluderingsfrågor. Redan tidigt fanns ett tydligt mål att leda samtalet kring frågorna i branschen men insåg att de behövde börja internt med att kartlägga, sätta mål och utbilda sig. Efter #metoo gjordes en ny satsning på utbildning där samtliga medarbetare deltog. Utöver att titta på lagstiftning, arbetsgivaransvar och liknande så har medarbetarna diskuterat möjliga riskområden och utmaningar utifrån sina egna specifika roller. Tillsammans diskuterades lösningar och arbetssätt som minskar risker för sexuella trakasserier. Det erfarenhetsutbyte som skedde i grupperna var nyttig för att förstå att det egna perspektivet inte alltid överensstämmer med den allmänna bilden – eller att den jag jobbar tätt med kanske ser saker på ett helt annat sätt.

I samarbete med Add Gender har Blixten & Co startat ett både givande och nödvändigt samtal om jämställdhet på branschnivå, men också tagit konkreta steg mot att förverkliga sin dröm om att vara branschledande inom jämställdhet och inkluderingsfrågor.

Mer från bloggen

Freja Buzzi om normkritik i praktiken

Varje termin tar Add Gender in praktikanter, som kommer att bli framtidens experter på arbetsmarknaden inom jämställdhet, mångfald och inkludering. I det här inlägget berättar Freja Buzzi om sig själv och sin praktik på Add Gender.

Läs mer >>

Lediga kontorsplatser hos Add Gender i Stockholm

Nu har vi lediga platser hos oss på Add Gender – i hjärtat av Södermalm, Stockholm.

Vårt art deco-inspirerade kontor och vår normsalong ger dig utrymme för både det kreativa och effektiva. Här kan du lösa världsproblem, fånga ett flow eller dricka ohemula mängder kaffe i gott sällskap.

Läs mer >>

#Sheforhe missförstås i ren chock

Jag tycker att kritiken mot meningen “Många män tar sin tillflykt till dataspel och pornografi och lever isolerade, utan nära relationer” är befogad. Vi har inte råd att förlora de män som läser den meningen och totalt stänger av all form av lyhördhet inför budskapet i stort. Vi som arbetar för jämställdhet måste vara mer finkänsliga och undvika att stereotypisera och generalisera i sammanhang där det inte är nödvändigt. 

Läs mer >>