Är du nyfiken på varför vi på Add Gender skrivit en bok om utopier?
Pernilla Alexandersson, grundare av Add Gender, berättar här om hur Driv Utopierna! växte fram – mitt i en tid av motstånd, trötthet och förändring. Vad tror du krävs för att vi ska sluta gå i cirklar och faktiskt skapa en mer jämlik framtid? Boken släpps i september 2025 men förköpet är öppet hela sommaren.
Vi började skriva Driv Utopierna! redan under 2023. Då kändes det som att motståndet ökade överallt. Som att den backlash vi anat – plötsligt flåsade oss i nacken. Samtidigt som samhället gick igenom stora förändringar gick många av oss igenom privata kriser, både till följd av pandemin likväl som det ekonomiska läget och annat. Det var helt enkelt en tid då många av oss ville lägga oss ner och vila. Istället började vi skriva.
Det blev vår karta. Vår eld. Vår vägran att ge upp.

Vi som skrivit är ett 19 normingenjörer – förändringsledare, genusvetare, psykologer, medarbetare, chefer och konsulter – med olika bakgrunder men en gemensam drivkraft: att inte fastna i cynism. Att fortsätta tro på förändring, trots allt. Inte genom floskler, utan genom att formulera nya vägar. Nya visioner. Nya mål att sikta mot.
För vi har gått vilse. Vi går i cirklar. Vi säger rätt saker men fastnar ändå i gamla strukturer. Och när vi inte ser solen eller månen längre – då behöver vi något att navigera efter. Vi behöver utopier.
Vi skriver i boken om varför vi inte har lyckats ännu, trots att jämställdhet är Sveriges kanske bästa idé. Trots att det finns evidens, vilja, resurser. Vi skriver om varför jämställdhetsarbetet ibland fastnar i fel projekt. Och om vad som faktiskt kan leda framåt – på riktigt. Inte bara för företag och samhällen, utan för oss som människor.
För bakom all statistik finns liv. Min lillebror är ett sådant liv. Han är död nu, och i sorgen efter honom växte en ny insikt fram. Jag insåg att jag inte hade lyssnat nog. Att min utopi kanske kunde ha varit hans räddning, om jag bara haft kraft nog att bära oss båda. Det är en smärtsam tanke. Men också en drivkraft. Jag vet nu, ännu tydligare, varför det är så viktigt att vi inte ger upp. Vi måste fortsätta rita om kartan. Vi måste fortsätta prata om vad ett tryggt liv är – för alla.
Jenny Claesson, min kollega, delägare till Add Gender och medförfattare, skriver i sitt kapitel om hur hon som barn tog på sig rollen att skipa rättvisa i lekparken – ibland lite för bokstavligt. Idag jobbar hon fortfarande med rättvisa, men med mer ödmjukhet inför att vi är olika. Att rättvisa inte alltid betyder samma sak för alla. Att vi behöver mötas, lyssna och förstå – inte styra och kontrollera.
Och det är kanske just det Driv Utopierna! vill säga: att vi måste börja i mänskligheten. Inte i reglerna. Inte i policytexterna. Vi måste förstå varandras livsvillkor, inte bara för att “inkludering är viktigt”, utan för att vi alla bär på något sant, något vackert, något värdefullt.
Min vän och förebild normingenjören och människorättsjuristen Bayo Callender (idag lever inte hon längre) brukade säga: “If you know something, you have a voice.” Och kanske är det just det den här boken handlar om – att våga använda den rösten. Att dela det du vet, på riktigt. Om vad det innebär att vara människa. Att orka stå kvar, lyssna och fortsätta “dansen” – den dans som jämlikhet, mänsklighet och hopp kräver av oss.
Vi vet att den här boken inte löser allt. Men den kan bli en karta för dig som också letar efter nästa steg. För dig som undrar varför förändring är så svår och ändå vägrar ge upp. För dig som vill bidra, men inte vet var du ska börja.
Boken är vår inbjudan till dig: Kom med. Driv utopierna med oss.
👉 Läs mer och förköp boken på: www.addgender.se/drivutopierna