Rapportsläpp: “Här är alla välkomna” i idrottsvärlden

Inom Add Gender får konsulterna möjlighet att jobba inom en mångfald av områden, från skola till AI. Ett av områdena är idrott, där Jenny Claesson har stöttat organisationer i deras inkludering. I inlägget får du läsa om hur Jennys arbete inom idrottsvärlden, och även få expertråd!

En av de viktigaste käpphästarna jag har är att inkludering alltid är aktivt. Det går inte att luta sig tillbaka och säga “men vi har inga trösklar för folk, det är upp till dem att komma hit, här är alla välkomna!”. 

Det är nämligen en sanning att om det är en homogen grupp som befinner sig i det rum där “alla är välkomna” så är det inte alla som känner sig välkomna. Det räcker inte att du får komma in i rummet, att det inte finns fysiska hinder för dig. Du måste ju också tycka att det är värt att vara i rummet, oftast är det roligare om någon pratar med dig, ännu roligare om någon även lyssnar på dig. Först då kan du känna dig som en del av gemenskapen – välkommen. 

För några år sedan gjorde vi ett antal kartläggningar på jämställdhet och jämlikhet inom idrottsvärlden, ett väldigt roligt och givande uppdrag. Idrottsrörelsen är en sådan positiv kraft och så bra på att bygga gemenskap mellan människor. Men självklart finns också utmaningar –  idrotten är en del av resten av samhället som inte är jämställt eller jämlikt. De utmaningar vi har i samhället följer med in även i idrotten och några grupper känner sig mindre välkomna eller självklara än andra.

Det ser olika ut i olika idrotter eftersom det finns olika lång historia och olika starka normer kopplade till olika idrotter, men det finns absolut gemensamma nämnare. Gemensamma utmaningar men också gemensamma goda exempel på insatser som ökar inkluderingen och gör att fler känner sig välkomna. 

När vi skulle sammanfatta de kartläggningar vi gjort i en rapport med gemensamma utmaningar fick den namnet “Här är alla välkomna” eftersom det sätter fingret på några viktiga delar av arbetet med att inkludera. Dels att avsikten sällan är att hålla folk borta, tvärtom! Och dels då på att det inte räcker att konstatera detta utan att vi behöver göra aktiviteter för att faktiskt skapa förutsättningar där fler vill vara en del av vår idrott. 

För att levandegöra frågan lite modererade jag ett samtal mellan Irja Berntson som skrev rapporten, Ulrika Lundin (badminton) och Mattias Nilsson (discgolf) där vi samtalar om inkludering och idrott.

De nycklar för ökad inkludering som vi ringade in i flera idrottsförbund var:

  • Förtydliga arbetsbeskrivningen för ansvariga
  • Se det som ett systematiskt och långsiktigt arbete
  • Avsätt budget för inkludering – både pengar och tid
  • Samarbeta med organisationer utanför idrotten
  • Genomför kartläggningar för nuläge – veta istället för att tro
  • Ha en tydlig strategi för kommunikation – checklistor!
  • Använd förebilder som kulturbärare

Jenny Claesson
Författare: Jenny Claesson
Kontakt: jenny.claesson@addgender.se

Mer från bloggen

Normkritisk pedagogik – lästips

Hur insatt är du i normkritisk pedagogik? I det här blogginlägget delar certifierad normingenjör Sara Ihlman med sig av några guldkorn i antologin Normkritisk pedagogik- perspektiv, utmaningar och möjligheter.

Läs mer >>

Har du också missat #metoo-backlashen?

Vi är entreprenörer, praktiker och aktivister för jämställdhet i en unik kombination.
Jag grundade Add Gender 2008, i en lågkonjunktur och i en tid då genus och jämställdhet inte hade någon plats i en affärsstrategi. Med engagerade kollegor och modiga kunder har vi kämpat i elva år för ett inkluderande arbetsliv och för att få upp frågorna på ledningens agenda. Med denna erfarenhet letar vi alltid lösningar. En lösning är att jag stöttar dig i att inte köpa ”jättebra men inte just nu”-argumenten. Att inte nöja dig utan att identifiera de situationer som avgör vår gemensamma framtid.

Läs mer >>