Normingenjörens verktyg

På tal om kvinnor och män – varför statistik är avgörande i vårt jämställdhetsarbete

Statistik är ett kraftfullt verktyg i kampen för jämställdhet. På Add Gender använder vi aktuella siffror och fakta från På tal om kvinnor och män för att belysa könsskillnader och skapa insiktsfulla samtal i våra workshops och föreläsningar. Den nya digitala upplagan, som släpptes den 5 november, erbjuder interaktiv statistik om allt från föräldraledighet till pensionsinkomster, vilket gör den till en ovärderlig resurs för alla som arbetar med att utmana normer och främja förändring.

I vårt arbete som jämställdhetskonsulter på Add Gender är fakta och statistik grundpelare i allt vi gör. När vi håller workshops, föreläsningar eller rådgivning, ser vi till att basera våra diskussioner och rekommendationer på en stabil grund av aktuell kunskap. Statistik är inte bara siffror – det är verktyg som synliggör de strukturer vi arbetar för att förändra.

Den 5 november släpptes den nya digitala upplagan av På tal om kvinnor och män av Statistiska Centralbyrån. Denna publikation är en ovärderlig resurs för oss. Den nya digitala versionen gör det ännu enklare att använda interaktiv statistik för att belysa könsbaserade skillnader i alla aspekter av livet – från föräldraledighet och löneutveckling till representation i maktpositioner och frågor om mäns våld mot kvinnor.

En bild på skriften på tal om kvinnor och män i många fysiska upplagor, nu när den fyller 40 år och blir helt digital. Bildkälla: SCB
En bild på alla fysiska upplagor av På tal om kvinnor och män – nu när skriften fyller 40 år och blir helt digital. Bildkälla: SCB

Statistikens kraft ligger i dess förmåga att inte bara beskriva verkligheten utan också utmana den. Till exempel kan en föreläsning om föräldraledighet bli betydligt mer slagkraftig när vi visar tydliga diagram som avslöjar hur fördelningen ser ut i praktiken. Diskussioner om lönegap blir mer konkreta när vi pekar på hur mycket mindre en genomsnittlig kvinna har att röra sig med vid pension jämfört med en man.

Men varför är detta så viktigt? För att förändring kräver insikt. Och insikt kräver att vi ser mönstren – tydligt och utan bortförklaringar.

Den nya upplagan av På tal om kvinnor och män är också en anledning att reflektera över hur långt vi har kommit. Den första versionen publicerades 1984 och har sedan dess inspirerat liknande publikationer över hela världen. Att gå tillbaka och titta i äldre upplagor är en fascinerande resa genom historien, som visar hur mycket som har förändrats – och hur mycket som fortfarande återstår att göra.

På Add Gender använder vi denna typ av material för att sätta samtalen i kontext. Vi tar siffrorna från rapporten och kopplar dem till människors vardag. För vi vet att det är så vi skapar förståelse och engagemang.

Om du ännu inte har bekantat dig med På tal om kvinnor och män 2024 så rekommenderar jag det varmt. Och om du, som vi, är passionerad kring att arbeta för jämställdhet – låt statistiken bli ditt starkaste verktyg.

Länk till På tal om kvinnor och män 2024.

// Pernilla Alexandersson, VD Add Gender

bild på Pernilla Alexandersson
Författare: Pernilla Alexandersson
Kontakt: pernilla.alexandersson@addgender.se

Mer från bloggen

Åhléns

Rådgivning i jämlikhet och inkludering Varuhuset Åhléns arbetar långsiktigt och strategiskt för att vara ett Varuhus för alla. Add Genders experter på jämlikhet och inkluderingsfrågor

Läs mer >>