Jämställd vardag. När det privata är politiskt

Torsdagen 19 oktober kl 18:00-19:00 håller normingenjör Irja Berntson ett boksamtal om boken “Jämställd vardag” tillsammans med författaren och psykologen Sandra Lindström i Add Genders Normsalong. Här skriver Irja om vad jämställdhet i vardagen egentligen innebär.

Få politiska jämställdhetsfrågor är så brännande och konfliktfyllda som de om hur vi fördelar sysslor i hemmet. Vadå politik, vem som gör vilka saker hemma är väl vår ensak, kanske någon hinner tänka, men sedan 2006 har just det obetalda hem- och omsorgsarbetet varit ett av riksdagens sex prioriterade jämställdhetspolitiska delmål. 

De jämställdhetspolitiska delmålen syftar var och ett till att belysa och åtgärda de frågor som mest påverkar ur ett samhälleligt perspektiv. Och statistiken talar sitt tydliga språk: 4 av 5  personer som är sjukskrivna för utmattning är kvinnor och i den senaste upplagan av SCB:s lathund om jämställdhet På tal om kvinnor och män från 2022 anges att 39 procent av kvinnor som är sammanboende med barn ofta känner sig stressade jämfört med 23 procent av de sammanboende männen med barn (även för sambos utan barn och för ensamstående med eller utan barn är andelen stressade kvinnor betydligt högre än andelen män).

Och här kommer kanske invändning nummer två: Men om kvinnor bara slappnade av och sänkte kraven så skulle de inte vara så stressade. Men exakt vilka krav ska vi stryka? Att barnen får mat, har rena kläder, att läxorna blir gjorda, att hemmet inte gror igen av damm och smuts, att kattlådan inte stinker, att disken inte hopar sig i köket, att farmor får en grattishälsning på födelsedagen, att räkningarna betalas, att frysen frostas av, att avloppen rensas, att semestern planeras? Listan kan fortsätta i oändlighet, vilket den också gör. Därför är det så viktigt att prata om fördelningen av hem- och omsorgsarbetet och inte tro att saker bara löser sig av sig själva, för tyvärr så funkar det – statistiskt sett – väldigt dåligt, åtminstone för hälften av befolkningen.

Att tänka på

För att konstruktivt kunna prata om lösningar behöver vi:

  1. inse att skev arbetsfördelning i hemmet är ett gemensamt problem, för du vill väl inte att din person ska må dåligt på grund av dig?
  2. lyfta skuld och skam från individer för att gemensamt hitta lösningar som fungerar för alla parter.
  3. inte tänka millimeterrättvisa, men rättvisa. Sysslor som är lustfyllda tar mindre kraft och energi, så tre timmars matlagning kanske inte är utbytbart mot tre timmar diskning.

För en mer jämställd vardag:

Torsdagen 19 oktober kl 18:00-19:00 håller normingenjör Irja Berntson ett boksamtal om boken “Jämställd vardag” tillsammans med författaren och psykologen Sandra Lindström i Add Genders Normsalong. Sandra har i många år drivit bloggen Jämställd vardag och föreläst om “Den ojämställda stressen”. I mars 2023 släpptes hennes bok som är en praktisk liten handbok om hur vi alla kan göra våra gemensamma liv mer rättvisa och hållbara.
Samtalet är gratis, men anmälan krävs till sandra@jamstalldvardag.se

Antalet platser är begränsade, så först till kvarn.

Författare: Irja Berntson
Kontakt: irja.berntson@addgender.se

Mer från bloggen

Inkludera genom positiv psykologi

Det osynliga våldet i nära relationer

Normingenjören Ulrika Husmark gästbloggar här om våld i nära relation. Psykiskt våld är mer diffust, svårare att sätta fingret på och är därför knepigare att uppfatta och bevisa, än fysiskt våld. Jämställdhetsmyndigheten har fått i uppdrag att ta fram arbetssätt för kommuner att sprida information om våld i nära relationer och hur kontakt kan tas med våldsutsatta.

Läs mer >>

Öppet brev till medarbetarna

Med anledning av valresultatet skriver vår VD Pernilla Alexandersson idag ett öppet brev till sina medarbetare på Add Gender. Ett brev fullt av av kämparglöd, beslutsamhet och hopp. Läs brevet och inspireras även du till fortsatt arbete för jämställdhet och jämlikhet!

Läs mer >>