Byggbranschen måste lyckas med en inkluderande attityd

På nyheterna förra veckan kunde vi höra om byggbranschens utmaningar att rekrytera för framtidens behov.

Det är svårt att få ungdomar att utbilda sig till yrken inom byggbranschen och en av anledningarna är “machokulturen” med en förlegad kvinnosyn och rasism fortfarande i vissa fall lever kvar! Dagens ungdomar accepterar inte detta och väljer då att hoppa av utbildningen. Flera skolor har meddelat att de lägger ner programmet i höst.

Enligt Peabs hållbarhetschef kommer detta ge stora konsekvenser i branschen när kompetensen så småningom kommer dö ut då inga nya medarbetare utbildas!

Det gör mig ledsen att höra detta.

Jag vet att innerst inne vill alla människor gå till jobbet och känna sig välkommen, få bidra med sin kunskap, mötas med respekt och en inkluderande attityd. Och den tanken gör mig engagerad!

Jag har arbetat med beteenden och attityder som främjar en god arbetsmiljö sedan 2001 mestadels inom skolan. Men sedan 2011 har jag aktivt arbetat med samverkan inom byggbranschen genom projektets alla skeden.

Ibland är engagemanget svalt bland just yrkesarbetarna till en början, men det tar inte många minuter innan engagemanget är i full gång och vad gör vi då som ökar engagemanget? Jo vi lägger stort fokus på vilka beteenden och attityder som är ok på arbetsplatsen och gör det konkret i vardagen. Som ett exempel diskuteras vad respekt är. Hur visar jag respekt? Hur ger jag feedback på ett respektfullt sätt?  

När vi pratar om vilka beteenden och attityder som är välkomna på vår arbetsplats så skiljer det sig ofta inte mycket från grupp till grupp. Vi skulle egentligen bara kunna ta orden och köra “copy paste” men då försvinner värdet. Värdet är att i grupp reflektera över ordens mening och tillsammans accepterar den gemensamma kulturen på arbetsplatsen.

Jag ser vikten av att prata om beteenden och attityder med sina kollegor och samarbetspartners. Vill ni veta mer och ha stöd i att facilitera vid samtal gällande projektkulturen, jämställdhet, inkluderande normer kontakta gärna mig eller någon annan av oss normingenjörer via Add Gender.

Mer från bloggen

Var kommer du ifrån, egentligen?

Ulrika Husmark berättar om vithetsnormen utifrån en insikt hon fick på tunnelbanan. Här ger hon några tips för att inte vara en vardagsrasist. Rasism behöver alltså inte bara vara extrema, hatiska kommentarer. Vardagsrasism är något många av oss utövar, ofta utan att tänka på det. Du som är privilegierad och sällan utsätts för kränkningar kan dessutom ha svårare att se din egen maktposition och förstå andras utsatthet. 

Läs mer >>

Kvinnodagen: kamp, sorg eller hyllning?

Här skriver Add Genders vd Pernilla Alexandersson om internationella kvinnodagen. I Sverige idag innebär det ofta att företag och organisationer lyfter frågor om kvinnors situation och rättigheter på antingen arbetsplatsen som sådan eller ute i världen. En del ger pengar till organisationer som kämpar för kvinnors rättigheter och en del ordnar eller deltar på demonstrationer. På ett sätt har alla rätt. Traditioner är våra livs byggstenar. Den eld du har inom dig är den känslan du ska skapa av denna dag, av den internationella kvinnodagen.

Läs mer >>
Normingenjörens verktyg

6 sätt att minska utanförskapet

I detta inlägg kommer Frida Stjernholm tipsa om några saker som hade gjort min barndom som del av Jehovas vittnen lättare i december, men tipsen kan även appliceras på vuxna och barn som inte firar jul av många olika anledningar.

Läs mer >>