Normingenjörens verktyg

6 sätt att minska utanförskapet

I mitt förra inlägg berättade jag om hur det kan upplevas att vara ett barn som inte firar jul i ett samhälle där julnormen är oerhört stark. I detta inlägg kommer jag tipsa om några saker som hade gjort min barndom som del av Jehovas vittnen lättare i december, men tipsen kan även appliceras på vuxna och barn som inte firar jul av många olika anledningar.

  1. Bli inte förvånad eller sur om en person inte återgäldar ditt vänliga ”God jul!”. Om personen i fråga inte firar jul kan hen antingen ha blivit tillsagd att inte besvara hälsningen, eller vet helt enkelt inte hur hen ska svara artigt och korrekt när hen själv faktiskt inte firar jul, och således bli förvirrad och generad. Ett sätt att undvika detta kan vara att istället säga ”Ha ett fint avslut på året”, ”Trevlig helg” eller ”Ha en fin december” eller något annat som känns passande.
  2. Vid olika tillställningar eller event – använd gärna andra ord än just ”jul”. Istället för julpyssel kan det kallas vinterpyssel. Istället för julfest kan det heta avslutningsfest. Se även till att det vid eventet finns möjlighet att välja annat att till exempel pyssla med än enbart temat för högtiden. Det kan exempelvis vara okej att måla snögubbar och snöflingor, men inte tomtar och julgranar.
  3. Inkludera gärna personer som inte firar jul genom att bjuda in vid andra tillfällen än just högtider. Detta kan vara av stort värde för barn som kanske annars exkluderas både vid kalenderhögtider och födelsedagar.
  4. Frågor som ”var ska du fira jul?” eller ”vad har du fått för julklappar?” kan vara jobbiga att besvara, framför allt för barn. Det är aldrig roligt att säga att en inte har fått några julklappar. Fråga gärna om mer generella saker istället, som till exempel ”har du gjort något roligt på jullovet/ledigheten?”
  5. Om du arbetar inom skola och barnomsorg kan det vara av stort värde att se till att skolavslutningar inte hålls enbart i en kyrka eller annan religiös byggnad utan att det även finns möjlighet till en avslutning på själva skolan, till exempel i klassrummet. Att ett barn inte kan säga farväl till sin klass för terminen för att det inte kan delta i avslutningsceremonin skapar en väldigt exkluderande känsla och förstärker upplevelsen av att inte höra till. Skolan kan vara den enda mötespunkt ett barn har med omvärlden utanför sitt eget sammanhang.
  6. En person, speciellt barn, som inte firar jul kommer förmodligen uppvisa stor lojalitet mot sin familj, sina traditioner, eller sin religion, och kommer troligtvis inte säga något negativt om dessa. I vissa sammanhang, som i mitt fall, kan personen till och med vara strikt förbjuden att ge en dålig bild av sekten eller hemförhållandena. Bara för att personen inte säger något rakt ut betyder det dock inte att hen mår bra. Var uppmärksam på om personen visar andra tecken på psykisk ohälsa. Genom att visa att du bryr dig kan du inge förtroende och faktiskt bli en bidragande orsak till att hen vid ett tillfälle som passar lämnar det destruktiva sammanhanget. Organisationer som kan vara bra att kontakta om du är orolig kan vara BRIS, Rädda Barnen, Hjälpkällan,Terrafem, Nationellt centrum för kvinnofrid eller socialtjänsten på orten.

Tack för att du skänker en extra tanke till dina medmänniskor! Det kan betyda skillnaden mellan liv och död – något som bland annat jag är ett tecken på, och många fler med mig.

Vänliga hälsningar

Frida Stjernholm

Mer från bloggen