Skogsstyrelsen

Kartläggning av jämställdhetens utveckling över tid

Add Gender har under många år engagerat sig i frågan om skoglig jämställdhet. Allt började på SkogsElmia 2011 där Add Gender deltog med en monter i form av en jättelik trojansk häst, kampanjen syftade till att “smuggla in jämställdheten i skogen”. I arbetet var Add Gender Elmias strategiska partner och stöttade i att utveckla jämställdhetsarbetet med skogsmässan. Add Gender har i samarbete med Norra skogsägarna, John Deere och andra skogsaktörer även skrivit en barnbok om skogsbranschen för att uppmuntra barn och unga att välja en karriär i skogen: “Styrkan sitter inuti – Anna kör skogsmaskin”. Add Gender har uttalat sig som experter på skoglig jämställdhet och arbetar sedan dess vidare med skogsbolag med behov och önskemål om jämställdhet. Med denna erfarenhet i ryggen finns en mycket god förståelse för skogsbrukets utmaningar i jämställdhetsfrågan men också för de lösningar som redan genomförts och vilka drivkrafter som finns inom skoglig jämställdhet.

När Skogsstyrelsen under 2018 ville ha hjälp att kartlägga jämställdhetens utveckling sedan strategin kom 2011 så var Add Genders normingenjörer både taggade och pålästa. Kartläggningen bestod i att undersöka relevanta forskningsrapporter, att intervjua ett 40-tal personer på nyckelpositioner i branschen samt att titta på de indikatorer som regeringen slagit fast i strategin för skoglig jämställdhet. En arbetsgrupp med en forskare, en praktiker samt en kommunikatör och kartläggningsexpert bildade en unik dynamik som ledde till en matnyttig analys. Resultatet sammanställdes i en rapport som också presenterades på en branschkonferens i december 2018. På klassiskt Add Gender-maner så levererades rapporten med fokus på tydliga rekommendationer som ska vara till praktisk nytta i branschens fortsatta arbete mot skoglig jämställdhet.

Mer från bloggen

Normingenjörens verktyg

Tystnad betyder inte att allt är bra

”Vi har inga problem med kränkningar eller trakasserier på vår arbetsplats”, tänker du kanske, eftersom du inte har fått signaler på att någon har behandlats illa.

Men bara för att ingen har klagat eller sagt ifrån behöver det tyvärr inte betyda att allt är bra hos er. Många anställda blir utsatta utan att varken berätta eller göra en formell anmälan. För att komma åt kränkningar i arbetslivet behövs ett lyhört och öppet ledarskap. Här är några råd för att nå dit

Läs mer >>