Svartvit profilbild på Pernilla Alexandersson. Hon har ljusfärgad hy och brunt kortare hår med lugg. Pernilla har på sig en tröja och ett halsband med en rund platt sten.

PERNILLA ALEXANDERSSON

VD och grundare av Add Gender

Stockholm

pernilla.alexandersson@addgender.se

+46 767 877 877

Vår lösningsfokuserade och optimistiska vd och grundare Pernilla Alexandersson kallas ibland för ”genusperspektivets MacGyver”. Hon är uppskattad för sin nyfikenhet och finurlighet när det kommer till att bygga om exkluderande normer till inkluderande.

På Add Gender är hon ansvarig för nätverket av certifierade normingenjörer, vilka alla arbetar utifrån konceptet Normplattformen. Vilken är Add Genders egenutvecklade kartläggning för normförändring utifrån diskrimineringslagstiftningen och hållbarhetsarbete.

Hennes expertområden är affärsstrategi, projektledning och motivation för framgång inom området jämställdhet och inkludering

Pernilla blev 2018 utsedd till en av näringslivets superkommunikatörer tack vare Add Gender och normingenjörernas framgångar. En titel som hon gärna kliver upp och vidare på, ivrigt puttandes hela hennes team av normingenjörer framför sig. Hon vet att vi alla motiveras av olika argument och personlighetstyper, så ju fler vi är i nätverket här på Add Gender - desto roligare har vi då vi tillsammans bryter exkluderande och skadliga normer i arbetslivet och i våra affärsmodeller.

Utbildningsbakgrunden har hon i att hon är genusvetare med inriktning på organisationsutveckling, men också diplomerad affärsinriktad projektledare via IHM Business School. Hon är även "Certifierad makttekniker", normingenjörs-mamma, serie-entrepenör, självförsvarsinstruktör och mindmap-proffs.

Lego, historia eller dataspel är ämnen vilka hon alltid eftersträvar att varje samtal, möte och mingel någongång ska landa i. Om hon inte lyckas så försöker hon med ämnet dinosaurier. Oftast får hon dock prata om sitt jobb, eftersom det väcker stort intresse. Det positiva med det är att det är ganksa lätt att då slira in på antingen lego, historia eller dataspel - eftersom det är områden nedlusade med stereotyper och normer. Dinosaurier är dock en aning svårare. Även om det inte är omöjligt.

Som författare till böckerna Brinntid och Gravidilska har hon bevisat sig kunna förändra normerna kring både "den duktiga flickan" och förlossningsvården, genom sin skarpa penna. Vilken hon inte tvekar att använda i alltifrån rapporter till debattartiklar.

 

  Referensuppdrag

Specialområde

Case: Plan Sverige

ledarskap_liten

Ledarskap & Självledarskap